Fakti.lv
Autorizācija

Lietotājs:
    Parole:

Noderīgas saites:

Daiga Dātava
  Publicēts: 2008-11-28  19:26:00 / Dzīvnieki
 
 Ziņot redakcijai  

Daudzi pircēji, iespējams, nav pamanījuši, ka brokastīs ēd desas, kurās bez cūkgaļas, lielopgaļas un e-vielām iemalta arī zirgu gaļa.

To atklāju, kad vienai no manām mīļākajām desām - a/s „Jelgavas gaļas kombināts” auksti kūpinātajai Saimnieces desai - izlasīju sastāvu. Tie pircēji, kas iecienījuši augsti kūpinātās desas, tikai retais ir pamanījis, ka lielā daļā šo kūpinājumu pievienota zirga gaļa. Cilvēkus, kas mīl delikateses, šis atklājums iepriecina, citus nepārsteidz, jo jau padomju gados, kā viņi atceras, ēduši zirga gaļas desas.

Suns – cilvēka labākais draugs, kaķis – mīļa mājas dvēsele, kuru Latvijā vismaz atklāti nelieto uzturā. Zirgs pirms simts gadiem bija saimnieka lepnums un spēks – līdzīgi kā šodien auto. Mūsu zemi aruši šodienas zirgu senči un savukārt, pateicoties viņiem, maizi ēduši mūsu senči. Gandrīz svēts dzīvnieks. Lielvārdiete Elīna Lapiņa, kurai pieder vairāki zirgi, šī dzīvnieka gaļu apzināti neēstu.

Ķīmiķe Velta Gobiņa, kurai ir pieredze dažādās dzīves sfērās, saka: “Zirga gaļa ir augstvērtīga, ekoloģiska. Zirgs salīdzinājumā ar cūku neēd visu.”

Ko saka ražotāji?
Kāpēc zirga gaļa ir desās? Tā ir delikatese un vērtība vai tieši otrādi - vienkārši iznāk lētāk? Agrāk vecos zirgus veda uz kažokzvēru fermām.

A/S „Jelgavas gaļas kombināts”, kura ražotajās desās pamanīju pārmaiņas, atbildes nesniedz. Sazvanījos 17.novembrī, mani informēja, ka vajadzīgā speciāliste ir atvaļinājumā līdz 24.novembrim un neviens cits uz šo jautājumu nav tiesīgs atbildēt. 24.novembrī noskaidrojās, ka uz šo jautājumu atbildēt var vienīgi A/S “Jelgavas gaļas kombināts” valdes priekšsēdētāja Ināra Greijere. Kad pēc vairākkārtējiem zvaniem neizdevās ar viņu sazināties, atstāju savu telefona numuru un saņēmu atbildi, ka ar mani sazināsies. Tā kā zvanu nesagaidīju arī nākošajā dienā – 27.novembrī, zvanīju pati. Man ziņoja, ka informācija esot nodota tālāk jau vakar un I.Greijere teikusi, lai viņu vairāk netraucē. Vai tā ir vienkārša nevēlēšanās runāt ar žurnālistiem vai arī ir kaut kas slēpjams? Atbildes nav.

A/S “Rīgas Miesnieks” speciāliste Anda Sproģe skaidro, ka viņu ražotajā produkcijā zirga gaļu satur tikai īpašā Itāļu dūmdesa, kuras receptē tas ir paredzēts. Zirga gaļa vajadzīga desas krāsai un garšai.




Pievienot komentāru:     

   Vārds vai segvārds:*
  Skaitlis "7":*   
   Komentārs:*

    


Portāla Fakti.lv vadība neatbild par rakstiem pievienotajiem apmeklētāju komentāriem, kā arī aicina to autorus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā rakstu komentēšanas iespēja var tikt liegta.

        


 1. 

cccc 
2009-03-26  15:39:58
tiesham fui

Aldinsh 
2009-03-18  21:14:52
sen jau liellopu needu-iedomaajoties ka eedu govi suudiigi paliek!

Māra 
2008-11-30  00:11:30
Desās ne to vien samaļ, ar neskaitāmām E piedevām , ja arī kāda žurka gadās, kas var pateikt, ko Jūs ēdat un kas tur samalts. Desas pats jau sen kā nelietoju un iesaku arī jums to pašu. Sirsnīgi iesaku novārīt vistas vai liellopu gaļas gabaliņu, nu to jau nu gan no zirga gaļas atšķirsiet. Labu apetīti!!!!

? 
2008-11-28  20:39:44
Tad nu gan atklāta amerika. Zirga gaļa vienmēr bijusi klāt servelādei, jau no pagājušā gadsimta vidus. Un tas nav saistīts ar cūkgaļas trūkumu vai vecu zirgu utilizēšanu, bet gan ar receptūru.

1
Aktuāli
Jaunākās ziņas
Arhīvs
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


© JP. Visas tiesības rezervētas.  | Kontakti  | Reklāma portālā  | Komentāri portālā  | Autortiesības